Video i din undervisning

En självhjälpsguide för att komma igång med video i din undervisning

Hur?

Hur ska du skriva ett bra manus? Hur ska du gå tillväga för att göra en video? Vilken utrustning ska du använda?  Det finns mycket att välja emellan, från enkel till avancerad – du väljer vad som passar dig.

Här kan du först läsa om att skriva manus för video. Därefter läser du om skärminspelning, inspelning med din mobil, och professionell studioinspelning framför green screen. Det som avgör vad du väljer är främst vilket syfte du har med din video. Oavsett vilken utrustning du väljer är det viktigt att komma ihåg vad du ska göra innan du sätter igång, för att din video ska bli så bra som möjligt! Information/råd finns under fliken Vad.

Skriva manus för video

Att skriva ett bra manus för video är en konst i sig. Men som utgångspunkt gäller: koncentrea dig på det allra viktigaste, fatta dig kort, var klar och entydig. Följande steg hjälper dig att skriva manus.

 • Syfte och målgrupp. Se till att du vet vad du vill säga och varför, till vem. Hur kan du på bästa sätt berätta det du har att säga för just dina tittare?
 • Dramaturgi. Din video bör ha en början, en mittdel och ett slut. Skriv gärna en innehållsstruktur för din video, hur kort den än är, för att tydligt se den dramaturgiska strukturen.
 • Håll det kort. Använd korta meningar utan bisatser. Nu och då kan du dock lägga in en längre mening för att variera lite och för att hålla ett bra tempo. Ta med det viktigaste och skala bort allt som är överflödigt.
 • Tala klarspråk. Det är lättare att lyssna på ett något enklare språk – jämförbart med myndigheters klarspråk: vårdat, enkelt och begripligt. Men att förenkla allt som ska sägas kan göra att tittaren känner sig fördummad, så det gäller att hitta rätt nivå för avsedd målgrupp. Använd svåra eller abstrakta termer enbart när det verkligen är nödvändigt. Upprepa dessa termer om de är viktiga. I en video fungerar det mycket bättre med ett språk som liknar talspråk mer än skriftspråk.
 • Använd presens i så stor utsträckning som möjligt.
 • Undvik passiv form, det blir ofta otydligt.
 • Öva innan inspelningen! För att testa att meningarna flödar lätt är det bra att läsa texten högt för dig själv eller någon annan. Då är det lätt att höra om och i så fall var du behöver ändra eller ta bort vissa ord, eller dela upp en för lång mening i två kortare. enom att ta tid medan du läser högt kan du uppskatta hur lång tid videon kommer att ta.
 • Ange bildbyte. Visar du bilder i bakgrunden? Skickar du med en Powerpoint-presentation som ska läggas som bakgrund till en video du spelar in i vår studio, ange då i manuset när varje bild ska visas och hur länge. Det underlättar redigeringen i efterhand. Vi hjälper dig gärna att hitta passande illustrationsbilder.

Skärminspelning

En skärminspelning kan vara allt från en powerpointpresentation kompletterad med din egen röst till ett worddokument som du rör dig igenom medan du kommenterar texten. Det kan vara en bild till vilken du talar eller instruktioner för hur man använder en mjukvara eller en webbsajt.

För att kunna göra en skärminspelning behöver du:

 • dator
 • headset
 • eventuellt en webbkamera
 • manus
 • mjukvara för att spela in det som händer på skärmen + din röst

På Lunds universitet finns tjänsten LU Play som är lätt att använda, bland annat när du vill göra skärminspelningar. Du loggar in med ditt LUCAT-id för att skapa och ladda upp material i ditt eget personliga mediabibliotek. Härifrån är det möjligt att dela direkt eller kopiera och bädda in video. Du kan även tagga din video för att göra den sökbar. LU Play är integrerad i lärplattformarna vid LU. Du väljer om du vill göra en ljudinspelning eller om du även vill använda webbkamera. Dina studenter väljer själv hur de vill titta på videon; det finns olika inställningar för det i LU Play. Förutom skärminspelning kan du även göra enkla redigeringar i dina filmer.

Anmäl dig gärna till en av våra workshoppar om LU Play!

I Canvas finns tjänsten Studio som är enkel att använda både när du vill spela in dig själv i bild eller när du vill göra en skärminspelning. Läs mer om hur du använder Studio i den här självstudiekurs, eller anmäl dig till en workshop!

Lärare använder LU Play för att ljudsätta sin powerpointpresentation. Bild: Nicolette Karst CC 4.0 BY NC SA

Spela in med din mobil eller platta

De flesta mobiltelefoner idag har en bra kamera som ger inspelningar med fullt godtagbar kvalitet. Det är enkelt att spela in med mobilen som man nästan alltid har med sig. Märker du att ett klipp inte blev vad du hoppades på eller var ute efter är det enkelt att ta om det.

Det finns flera inspelningsappar för mobil och platta. Vissa appar är till för att spela in video och göra enklare redigeringar, medan andra även erbjuder möjligheter till att spela in såväl dig själv som din skärm, importera stillbilder, lägga in grafik och musik och lite till.

Det du har spelat in med din mobil eller din platta kan du sedan importera i LU Play, eventuellt redigera och slutligen lägga upp på lärplattformen.

Studioinspelning

Avdelningen för Högskolepedagogisk Utveckling (AHU) har en videostudio där du kan spela in dig själv framför greenscreen, samtidigt som du läser ditt manus från en teleprompter. Har du förberett dig väl är inspelningsprocessen inte lång. Resultatet blir ett videoklipp som du antingen kan använda fristående eller enkelt foga ihop med annat material du har i MyMedia på LU Play på din lärplattform.

Boka plats i videostudion genom att mejla till videostudio@ahu.lu.se Beskriv vad du behöver hjälp med i ditt mejl för att vi i videostudion kan beräkna tidsåtgång och träffa förberedelser.

I videostudion på AHU. Bild: Nicolette Karst CC 4.0 BY NC SA